Publicat pe

IAR EU IMEDIAT MĂ IA FRIGUL …

… ŞI RĂCESC. Asta spune de multe săptămâni o fată cu nasul roşu dintr-o reclamă promovată pe toate posturile TV. Nu-mi dau seama dacă scenaristul era cel agramat sau mişcătoarea din buze. Sau poate ea era fata de care voia să se îndrăgostească Tudor Chirilă atunci când cânta că „Cearceafurile nu mai îmi zâmbesc” … Serbăm azi ziua culturii pentru că e ziua de naştere a lui Eminescu, cel care a făcut ca limba română să pară una frumoasă. Ba chiar se spune că el s-ar afla la temelia limbii române literare. „Decât” că azi ne băgăm bocancii în ea de limbă. Toţi „jurnaliştii” ne vorbesc astăzi despre „bolnavii cronici”. I-am zis şi unui blogger (cu studii medicale) că e greşit să scrie aşa, că e ca şi cum am zice „copiii erau proşti îmbrăcaţi”. Nu copiii erau proşti ci modul în care se îmbrăcau ei. Tot aşa, nu bolnavii sunt cronici ci afecţiunile de care suferă ei pot fi cronice. Adică „Bolnav cronic” e o prescurtare comodă a lui „bolnav în mod cronic” şi e corect.  Dar, chiar dacă vorbim de mai mulţi bolnavi, „cronic” trebuie să rămână aşa (la fel, nu spunem „ei trebuiesc” ci ei „trebuie”, e invariabil); cronicitatea nu se acordă cu bolnavul pentru că n-are legătură cu el ci cu modul de manifestare a bolii. Dar, în timp ce eu „socoteam şi întrebam ce e rău şi ce e bine”, el „rămânea la toate rece” spunându-mi în zeflemea că aşa sunt medicii, scriu urât şi chiar greşit. În fond, poate are dreptate. Contează mai mult că „cine face bine lumea te vede”. Limba română e bolnavă, la fel cum este şi societatea care-o foloseşte dar noi avem datoria să-i urăm de bine deşi unii o urăsc „pe bune”.

10 răspunsuri la „IAR EU IMEDIAT MĂ IA FRIGUL …

 1. orededrum

  Mă trec fiorii 🙂 …și răcesc :). Cei care observăm greșelile suntem o minoritate din ce în ce mai microscopică, iar reclama e făcută pe înțelesul celor mulți.

 2. @adriaticad ⋅

  EL Moldovei îi e fiul …
  De-or trece anii Dorul de Moldova rămâne…spunea poetul:
  „De-or trece anii cum trecură,
  EA tot mai mult îmi va plăcé,
  Pentru că-n toat-a ei făptură !
  E-un “nu ştiu cum” ş-un “nu ştiu ce.”

  ,,Ce s-a ales din două vieţi?!
  O mână de cuvinte…
  Cărora abia le-ar da un preţ
  Aducerile-aminte.”
  Văratec /4 august 1889

 3. Camil ⋅

  Da, bine zici, societatea e bolnava si de aia si limba e putreda…
  Partea „proasta gramada” e ca mai toti avem tendinta sas zicm ca am trecut de acel punct din care nu mai putem sa ne intasrcem si procesul e ireversibil. Chiar daca a aparut o „mica-minorotate” de tineri care o vorbesc corect (pt ca citesc!) ei sunt pe cale de disparitie. si eu am snzatia ca totul in sensul asta e degeaba, si ca am fost deja colpesiti de motocani, de tigani si de nemernici. Asta vad si eu zilnic (de aia nu ma uit la teve-u de ani buni: si ma simt mult mai usurat!).

  Cat despre poza, tot frumoasa e, si da-mi-o sa ti-o aranjez eu, pe bune!

 4. Anamnezas ⋅

  …și apoi formele incorecte de uz ale limbii române vor fi așa de răspândite, încât vor deveni normale și reconsiderate ca fiind corecte. Dinamica limbii.

  • pozeDECAT

   Eu nu pot nega dinamica limbii dar ma simt dator sa #rezist. Pentru ca e normal sa se mai schimbe o pronuntie cu efect in ortografie, se mai poate schimba ceva din „neutru” in masculin sau feminin (vezi robinet/robinete robineti) … dar ceva care e in contra sensului logic al discursului nu e de acceptat. Si nici utilizarea de cuvinte uate direct din alte limbi atunci cand exista destule variante deja in uz pentru a exprima acele idei. Acum am in urechi un interviu in care un individ o tine langa cu „customizarea”. In gandul meu rasuna numai „‘tu-ti customizarea mamii dumneavoastra!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.