Publicat pe

MONSTRUOASA DESFIINŢARE

Casa din imagine, din strada Ernest Broşteanu nr. 6, era cu siguranţă pe această stradă în 11 februarie 1866, când debarcarea lui Alexandru Ioan Cuza (de către ceea ce unii au numit „monstruoasa coaliţie”) s-a produs ca urmare a loviturii de stat date ca replică la lovitura lui de stat din 1864. Casa arăta încă bine în urmă cu 10 ani, avea tencuielile originale, învelitoarea fusese relativ recent schimbată … Dacă arată aşa astăzi, cred că e numai pentru că e una dintre clădirile care trebuie „autodemolate” pentru că o desfiinţare legală în zona protejată ar fi probabil greu de obţinut. Sau care trebuie „demolată preventiv”, înainte sa zică cineva că ar trebui totuşi considerată monument istoric. Ştiu că era în picioare la 1866 pentru că apare indicată pe planul de aliniere al străzii datat 1869 iar după cum se poate vedea în zonele de tencuială căzută, cărămida este una relativ îngustă. Standardizarea cărămizilor în Bucureşti are loc după anul 1856 astfel că, pe baza acestor indicii şi a aparenţei clădirii, casa a fost probabil construită în jurul anului 1850.

6 răspunsuri la „MONSTRUOASA DESFIINŢARE

 1. orededrum

  păcat de patrimoniul lăsat să se degradeze.

 2. Ando ⋅

  N-am mai trecut pe aici de vreo trei ani. Ca să fiu sincer, credeam că s-a demolat partea asta a străzii…se vedea clar că sunt lăsate în paragină (după metoda cunoscută) 😦

  • pozeDECAT

   Casa asa nu era prea afectata. Cea de la nr. 4 se intentiona a fi demolata. Pe strada existase si casa generalului Brosteanu, care da numele strazii , insa si aia a fost demolata mai demult.

 3. Pingback: Din fugă (91): din nou, pe Maria Rosetti nr.4 « simply bucharest: a league of gentlemen

 4. Pingback: UŞILE DE DUMINICĂ 274 | poze "DECÂT"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.