Publicat pe

PRIVIND ÎNAPOI CU MÂNIE

Am aflat cu stupoare pentru ce se mai scandalizează noii căutători de noduri în papură în comportamentele „corecte politic”. Cică o traducătoare albă nu poate traduce o poetă neagră. Bizar, erau unii acum 200 de ani care spuneau că negrii nu ar putea învăţa pentru că ar fi avut creierul mai mic decât albii … Dar şi mai aproape de noi, negrii nu puteau face o serie de lucruri pe care albii le făceau pentru că albii nu-i lăsau. Şi asta este o treabă condamnabilă. Văd că nu mai e atât de condamnabilă ca principiu, cu condiţia să fie invers. Adică să spună negrii că albii nu mai au voie să facă unele lucruri, pentru că oricum nici nu ar avea capacitatea de a înţelege. Câtă ipocrizie în lumea asta! Că vedem şi la noi azi cum drăguţul de preşedinte îi spune practic ministrului de justiţie să intre să schimbe cursul unor decizii ale unor procurori şi judecători în timp ce până mai ieri asta ar fi fost o inacceptabilă ingerinţă în independenţa justiţiei dacă era „Ciordache” la mijloc. Care „Ciordache” era scandalos „la ei” de ridica degetul mijlociu, după ce mai devreme „muie” era doar o pozitie politică şi civică „la noi”. Parcă până deunăzi era musai să avem încredere în justiţie când îi condamna pe „ei” în orice condiţii şi închidea cazurile celor de la „noi”, nu? Revenind la cazul cu rasismul pe invers, asta arată ce ne învaţă oricum istoria că se întâmplă. Revoluţia franceză, „revoluţia culturală” a lui Mao, instaurarea comunismului la noi în anii stalinismului, toate istoriile astea au ceva în comun. E mereu prezent oportunistul dogmatic şi ticălos care foloseşte, precum Inchiziţia în trecut, anateme cu care să dea în cap tuturor în jur dacă nu se pliază şabloanelor de gândire, limbii de lemn a vremii. Aceşti oportunişti, de cele mai multe ori nişte politruci în devenire, se servesc de asta pentru a ieşi în faţă, pentru a-i teroriza pe ceilalţi întratât încât până la urmă nimeni să nu mai îndrăznească să spună ceva pe un subiect anume, doar ei să se mai audă. Cam ca Vadim cândva, Şoşoacă acum – dacă strigi mai tare şi mai agresiv se cheamă că ai dreptate. Trist e că pare că americanii nu au învăţat nimic din teroarea lui McCarthy … În imagine e o fetiţă care mi s-a părut mult prea drăguţă în odihna ei în piaţa de lângă palatul papilor din Avignon încât să nu o transform într-un subiect ca portret. Întâmplător, era un copil de culoare, peste care au trecut deja 10 ani de atunci.

12 răspunsuri la „PRIVIND ÎNAPOI CU MÂNIE

 1. orededrum

  Orice scriitor zice bogdaproste când e tradus, mai ales pe alt continent. Olandezii au oferit persoana de cea mai mare notorietate, pentru oricine, oricât de celebru, ar fi o onoare să fie tradus de un câștigător al Man Booker. (stearsa o fraza) La cât sunt olandezii de toleranți, nu e drept să se întâmple asta.

 2. Florin

  McCarthy-smul, s-ar putea să fi fost un noroc decisiv pentru SUA🙂

  • pozeDECAT

   In ce sens? Ca nu era cu nimic diferit in esenta fata de „dosarul” de la noi, doar ca era pe invers. Adica tot vanatoare de „dusmani ai poporului”.

  • pozeDECAT

   Pai asa, din fasa au fost blocati si Maniu cu Mihalache si altii. McCarthysmul era despre eliminarea adversarilor in temeiul delictului de opinie. Asigurarea cadrului in care daca ai fi vazut o incalcare de drepturi si libertati sa nu fi putut spune nimic in sprijinul acuzatului pentru ca ai fi intrat automat in aceeasi oala, https://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_blacklist In ansamblu, eu cred ca a fost exact ca in perioada asta in care daca nu esti de acord cu ce se zice in jurul tau si, mai ales, daca nu contribui si tu cu vocea ta la acel cor, esti luat la ochi si apoi facut praf. Ca esti sau nu vinovat nu conteaza, delictul de opinie ramane capul de acuzare.

   • Florin

    Doctrina comunistă este extrem de parșivă. Toate prostiile ei prind la foarte mulți. Fenomenul la care vă referiți există și acum în SUA și în alte părți. Desigur nu este pozitiv deși, SUA au cea mai liberă societate. Însă doctrina comunistă, sub a cărei vrajă au căzut și oameni de valoare, are un substrat malign. Noi, eu l-am cunoscut din plin. Este ceva greu de înlăturat, iată astăzi după 31 de ani. E preferabil să fie înlăturată, indiferent de metode, altfel consecințele sunt extrem de grave.

   • pozeDECAT

    Stiu cum e. Prima oara cand am ajuns la Paris, prin 1999, m-am trezit iesind de la metrou fix in mijlocul unei manifestatii plin de pancarte cu secere si ciocane … Am ramas efectiv cu gura cascat gandindu-ma ca aia nu pot fi decat niste imbecili care n-au inteles nimic din ce patisem noi. Peste vreo doi ani eram in micul orasel Comacchio in Italia si am trecut pe langa un loc unde tocmai avusese loc o sedinta a partidului comunist. Nu m-am putut abtine sa le spun ca sunt uimit daca mai traieste vreun comunist dupa ce a cazut cortina de fier. Ani dupa am pozat sediul comunistilor in Thassos … Unii inca cred in asta (bine, grecii, italienii si francezii sunt cei mai notorii comunisti din Europa). Eu nu cred ca asa ceva se inlatura cu forta, in niciun caz cum a facut McCarthy. Mi se pare mai periculoasa aceasta pornire decat lasatul oamenilor sa-si imagineze lucruri care oricum n-au succes la vot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.