Publicat pe

AVEA O PACE POSTINTERIOARĂ

Monument al eroilor finlandezi din al doilea război mondial, când sovieticii au vrut să-i “elibereze”, aşa cum trebuia “eliberată” şi Basarabia. După un război mai vine şi o pace, pentru unii însă pacea devine eternă. Finlandezii s-au ţinut deoparte după 1945, nu s-au isterizat (încă au în spaţiul public monumente ale ţarilor), cred că nici acum nu s-au speriat ei prea tare de avertismentele lui Putin. Deşi pe mine mă îngrijorează că vestul nu a înţeles încă nimic din nebunia omului şi îl provoacă în continuare cum au făcut-o în ultimii ani în diverse ocazii. Ce sens au afirmaţii din astea în public, că ameninţarea cu armele nucleare “e doar o retorică” că e “doar diversiune”!?? Vrei să-l provoci pe nebun să-ţi arate că e în stare de nebunii!?? Dacă da, cine face astfel de provocări (câteodată englezii par dobitoci în aroganţa lor, ca atunci când o luaseră în afront cu barca spre Crimeea de le-au dat ăia cu bombe în cale) trebuie să ştie atunci că nu mai rămâne pe urmă nimeni ca să facă un monument ca ală din imagine, din cimitirul din Elimaki

2 răspunsuri la „AVEA O PACE POSTINTERIOARĂ

  1. Florin

    Au rămas cu portul Vîborg și încă două fâșii din Karelia pe care nu le-au mai restituit fiind eliberate. Cred că alături de baltici, Basarabia, Polonia, a fost parte a pactului R-M.

    • pozeDECAT

      E posibil. Mecanismul pare sa fi fost acelasi. Nemtii au ramas cam la fel. Ne-au dat rusilor ca pe urma sa ne foloseasca sa ne recuperam ce i-au ajutat sa ia. Si acum ei au jucat numai pentru ei, cu gazele, cu afacerile lor cu Rusia. Cate Mercedes-uri si BMW-uri or fi vandut ei pe piata rusa … Finlandezii au fost rationali, au vazut ca pierd ceva ce nu prea pot recupera si s-au repliat. Cum spuneam, pe mine m-a impresionat ca nu si-au negat istoria si nu au demolat simbolurile ocupantului de un secol, au acceptat-o si au folosit-o in propriul interes. Cred ca erau exemplul de urmat apropos de extinderea NATO. Noi, balticii si polonezii am fost prea incremeniti si de frica si de ura la adresa rusilor, contribuind la iritarea in timp a lui Putin. Cum el era setat de la inceput pe „make Russia great again” si cum e vorba unui proverb chinezesc pe care l-am auzit acum n timp ce zapam pe la stiri, ca „pana si un iepure daca il pui la colt te musca” … rezultatul era previzibil. Era o chestiune de moment pana sa plezneasca buba. Revin si zic ca mdelul finlandez e cel mai destept si cred ca nu intamplator sistemul lor de invatamant e printre cele mai bine cotate in lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.