Publicat pe

PĂSĂRET 2

La frontiera dintre Romania si Ucraina, pe o insula pe care s-au insinuat si ucrainenii (n-am inteles de ce nu se scrie „ucrainieni” din moment ce nu se scrie „argentineni”) in ciuda faptului ca frontiera chiar cu URSS fusese mai la nord. Cumva ca in Tinutul Herta, unde oamenii se pot plange exclusiv in limba ucraineana, conform legilor locale. Dar asa e in tenis.

9 răspunsuri la „PĂSĂRET 2

 1. Florin

  Au fost discuții. Frontiera (viitoarea ultimă frontieră), este șenalul brațului Chilia. Șenalul se mai plimbă, insule apar / dispar, dar frontiera este aceea. Acum chestiunea devine cu adevărat serioasă.

  • pozeDECAT

   Cand am plutit eu pe acolo anul trecut, timonierul ne-a zis ca e o partitie si ca fasia Ucrainei e chiar mai intinsa

   • Florin

    Nu știu. După scandalurile Bistro, s-a scris prin presă cam cum v-am relatat eu. Era altă expresie, nu șenal, ceva legat de firul curgerii și de maximă adâncime, nu-mi amintesc acum termenul.

   • pozeDECAT

    Asa era normal dar Ucraina a fost pe logica ocupantului URSS. Daca limita merge pe bratul Chilia, partea asta cu insula noua e prea la sud pentru pretentiile ucrainenior. Dar dupa cum se stie, ei ar fi vrut poate pana la Mangalia … Ucraina s-a purtat mizerabi pe Dunare chiar de cand au devenit independenti, cu vasul or Rostock apoi cu Bistroe.

   • Florin

    Nu mă confundați cu un iubitor de ucraineni. Am călătorit din Polonia până la Siret, am văzut cu ochii mei mizeria de acolo. Am și suficiente alte date, plus istoria 1944-1950. Singurul lor atu este tamponul spre ruși. N-au ce căuta în NATO sau UE. Dacă războiul se va termina fără a deveni mondial, ăsta va fi statutul lor, tampon.

   • pozeDECAT

    Da, de fapt si ei sunt cu mult artag. Ce nepotrivita a fost declaratia aia a ministrului lor de externe ca Moldova si Georgia s-ar urca in trenul lor catre UE … De fapt si incitarea asta a lui Zelenski sa faca vestul nefacute care ar duce la conflagratie extinsa nu e deloc potrivita. Poti sa ii intelegi disperarea dar tonul e unul agresiv oricat de victime ar fi ei.

   • Florin

    Medicul basarabean despre care am scris spune că ei zic „Când capra va fi om, și românii vor fi oameni”. Deocamdată, cum, ne-cum, au plătit mii de euro vameșilor lor ca să treacă și au beneficiat de primirea alor noștri. Vom vedea ce va mai fi. Jucați bridge?

 2. Erwin Bureriu ⋅

  Și eu cred că ar trebyu să se scrie „ucrainieni” , ca polinezieni, brazilieni etc. E mai ușor de citit? M-am luat și eu după ăia de la tv crezând că iar s-a schimbat ortografia.

  • pozeDECAT

   Eu am fost surprins sa vad ca asa este in DEX. Cuvantul nu stiu de cand a intrat in dictionar asa dar cum noi ne raportam la franceza mai mereu, trebuia sa folosim ca si ei litera i dupa n … De fapt, dictionarul lui Scriban din 1939 foloseste de mai multe ori „ucainian” (despre rusnac, malorus, craina) desi cuvantul in sine nu este explicat. Dictionarul Seineanu (post 1929) nu are deloc acest cuvant desi invoca Ucraina de mai multe ori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.