Publicat pe

VREI SĂ NE JUCĂM DE-A ÎNTREBĂRILE TÂMPITE?

Ma gandesc ca iar avem un referendum inutil. Cu intrebarile de care am aflat … Ce pot sa zic !? „Sunteti de acord cu asigurarea integritatii functiei publice?” este o intrebare cu milioane de raspunsuri si nuante, poate unii vor scrie o teza de doctorat pe subiectul „integritatii functiei publice”. Eu imi aduc aminte ca, nu demult, lui Mircea Diaconu i se refuza un drept electoral pentru ca ar fi fost gasit incompatibil. Nu numai ca, conform legii, nu era incompatibil (asa cum nici Ecterina Andronescu nu era) dar incompatibilitatea nici macar nu este o contraventie, daramite o infractiune, prin urmare nu prea putea sa-i restranga drepturi fundamentale garantate prin constitutie. Deci cu pretextul „integritatatii” se orchestra un abuz. Ce intrebare poate fi asta la referendum in conditiile in care masa amorfa de votanti nu este instare sa faca diferenta intre „neglijenta in serviciu” sau „abuz in serviciu”, care nu ar fi niciodata in stare sa inteleaga diferenta dintre „gratiere” si „amnistie”. Prin urmare, este o intrebare nu neaparat tampita dar una grosolan manipulatoare, impotriva recomandarilor privind bunele practici referitoare la referendum:

„c. Problema supusă votului trebuie să fie clară; nu trebuie să inducă în eroare; nu trebuie să sugereze un răspuns; alegătorii trebuie să fie informaţi cu privire la efectele referendumului; participanţii la scrutin trebuie să poată răspundă la întrebări doar prin „da”, „nu”, sau prin vot alb.”

Ce om normal la cap ar raspunde „nu” la presupusa intrebare de referendum !? Dar e clar si ca semnificatia rezultatului votului pentru „da” ar putea avea milioane de interpretari.

Poza e din Genova, din fata catedralei San Lorenzo, leul din stanga fatadei principale. Imi pare rau ca am simtit nevoia sa pun si text, sa nu fie „decat” poza si titlul ei.

Un răspuns la „VREI SĂ NE JUCĂM DE-A ÎNTREBĂRILE TÂMPITE?

  1. „Sunteți de acord că sunteți de acord? ”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.